06 - 44 99 99 19    info@mtbxtra.nl

Veelgestelde vragen

over mountainbike

Wat is eigenlijk een mountainbike?

Een mountainbike is een fietstype dat extra geschikt is om ook buiten de verharde wegen te kunnen bewegen. De onderdelen van een mtb zijn extra sterk. Het aantal versnellingen is groot om zowel bergop als bergaf vooruit te komen. Dikke banden voor de grip, krachtige remmen en een breed stuur voor controle maken de fiets af. Wat er niet op hoeft zit er ook niet op. Geen spatborden, verlichting of bagagedrager. Dat zit alleen maar in de weg of kan stuk gaan.

Wat heb je in Nederland aan een mountainbike? Er zijn hier toch helemaal geen bergen?

Klopt. Bergen heb je hier niet. Wel heel veel prachtige paden door bossen of door heide. En een aantal fantastisch aangelegde mountainbike-parcoursen op de hellingen van oude afvalbergen. Juist in Nederland hoef je vaak niet veel verder dan een half uurtje met de auto te rijden om daarna uren onverhard te kunnen knallen.

Welk type mtb heb ik nodig?

Er bestaan talloze soorten mountainbikes. Ooit begon het allemaal met omgebouwde stadsfietsen. Geen versnellingen, slechte remmen en weinig snelheid én comfort. Tegenwoordig kun je een fiets kopen voor ieder soort discipline. Wanneer je gewoon lekker gaat cruisen door de bossen heb je niet zo'n exotische fiets nodig. Wanneer je harder wilt gaan, of over ruiger terrein wilt knallen, zul je meer moeten investeren. De schakel- en remsystemen moeten dan hoogwaardiger en de vering zal meer moeten kunnen opvangen.

Even een klein overzichtje van de types die op dit moment gangbaar zijn:
- Crosscountry - Lichte fiets met relatief kleine veerwegen. Gemaakt om op "vlak" terrein hard te gaan. Eenvoudige modellen prima geschikt voor beginners.
- Trail - Nog altijd zo licht mogelijk, maar met dubbele vering en stevigere componenten. Gemaakt voor iets ruiger terrein.
- Enduro - Klimmen wordt wat lastiger vanwege het hogere gewicht. Wel héél stevig en grote veerwegen. Voor de echt ruige ondergrond.
- Downhill - Gemaakt om zo hard en heftig mogelijk naar beneden te gaan. Lange veerwegen, ijzersterke onderdelen en een geometrie waarmee klimmen bijna onmogelijk is...

Wat kost een goede mountainbike?

Dat is een heel lastige vraag. Nieuwe fietsen gaan tegenwoordig over de toonbank voor prijzen tussen € 300,- en € 15.000,-.
Nu zijn de echte budgetfietsen niet geschikt voor het frequente gebruik in het terrein. Een vuistregel is dat je een goede hardtail (dus zonder achtervering) hebt vanaf zo'n € 600,- en een goede full-suspension vanaf zo'n € 1.300,-. Maar alles is afhankelijk van hoe en hoe vaak je een mtb wilt gaan gebruiken.

En tweedehands is er natuurlijk ook heel veel leuks te krijgen...


over autisme

Wat is autisme?

Autisme is een ontwikkelingsstoornis die (voornamelijk) invloed heeft op sociaal gedrag, inlevingsvermogen en communicatie.
Eenvoudig gezegd, in de hersenen van een autist zijn de "verbindingen" anders dan bij een persoon zonder autisme. Daardoor zal de informatieverwerking van zowel interne als externe prikkels verschillend zijn ten opzichte van mensen zonder een stoornis binnen het autistisch spectrum.
Deze bijzondere manier van informatieverwerking heeft zo haar lastige, maar ook zeker haar sterke kanten. Waar een autist het sociaal gezien vaak moeilijk heeft, is er in veel gevallen ook sprake van een versterking van het kunnen focussen of kennis opdoen over een onderwerp. "Elk nadeel heb zijn voordeel." (Van Hanegem, 1970. Vaak ten onrechte toegeschreven aan Cruijff...)

Wat zijn typische kenmerken van autisme?

Er bestaan veel kenmerken die zouden kunnen duiden op autisme. Enkele noem ik hieronder:
- Moeite hebben met verandering
- Uitspraken bijzonder letterlijk opvatten
- Over- of juist ondergevoelig zijn voor bepaalde prikkels
- Lastig structuur kunnen aanbrengen
- Het moeilijk vinden om contact te leggen
- Hyperfocus, oftewel jezelf volledig afsluiten door geconcentreerd te zijn op één onderwerp of bezigheid
- Eerlijkheid. Autistische mensen kunnen nagenoeg niet liegen
- Goed in het herkennen van patronen
- Het moeilijk vinden om over "niks" te praten
- Duidelijk verminderde empatische vermogens

Hoeveel mensen hebben autisme?

Naar schatting heeft zo'n 1 % van de Nederlandse bevolking autisme. Dat lijkt niet veel. Tot je bedenkt dat dat ongeveer 20.000 mensen zijn. Da's dus bijvoorbeeld de hele gemeente Brielle. Of Enkhuizen. Of Zandvoort...

Hoe krijg je autisme?

Je wordt ermee geboren. Allerlei verhalen uit de media over hoe je het "kunt krijgen" zijn allemaal niet waar. Niemand weet hoe het ontstaat vóór de geboorte, maar je kunt er dus niets tegen doen. Wel is bewezen dat erfelijkheid een rol speelt. Wanneer autisme in je familie voorkomt is de kans groot dat het niet bij één geval blijft.

Kun je genezen van autisme?

Nee. Je kunt er zo goed mogelijk mee om proberen te gaan, maar je komt er nooit van af.

Hoe ga je het beste om met een autist?

Dat is een heel interessante vraag. Interessant, omdat er niet één sluitend antwoord op te geven is. Iedereen met autisme vraagt om een andere aanpak. Vandaar dat het vak van autismecoach ook zo'n boeiend, veelomvattend, maar ook lastig beroep is. Daarnaast is het vaak zo dat autisme samengaat met moeizame communicatie. De wensen en de hulpvraag van een autist zijn dan ook niet altijd eenvoudig vast te stellen.

"Maar iedereen is toch een beetje autistisch?"

Die opmerking hoor je erg vaak. De meeste mensen voelen zich prettig bij, of houden graag vast aan structuur of gewoontes. Dat is alleen heel iets anders dan echt autisme. Het autistisch spectrum is erg breed. Het zou dus inderdaad zomaar kunnen dat je kenmerken bezit die "zouden kunnen horen bij" autisme. Er is daarom besloten dat je werkelijk spreekt van "autistisch" wanneer er sprake is van meerdere kenmerken die een duidelijke weerslag hebben op het dagelijks leven en functioneren van de persoon in kwestie. Daarnaast mogen slechts enkele gespecialiseerde instanties of personen daadwerkelijk een diagnose stellen.